ΠΡΟΤΥΠΟ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΖΩΣΙΜΑΙΑΣ ΣΧΟΛΗΣ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

Το ιστολόγιο αυτό δημιουργήθηκε στα πλαίσια Προγράμματος Αγωγής Υγείας που έχει αναλάβει το σχολείο μας.

Υπεύθυνες προγράμματος: Εξάρχου Μαρία, Ράπτη Ευτυχία

Μαθητές: Τμήμα Γ3 (σχολικό έτος 2012-2013)

Εδώ μπορούμε να ανεβάζουμε αναρτήσεις σχετικά με θέματα ασφαλούς πλοήγησης στο Διαδίκτυο.

Δευτέρα 4 Φεβρουαρίου 2013

Μαθαίνω να σερφάρω σωστά στο Διαδίκτυο

  Σήμερα το Διαδίκτυο αποτελεί βασικό μέσο επικοινωνίας και πληροφόρησης για εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο το κόσμο. Θα μπορούσαμε να το χαρακτηρίσουμε ως ένα «παράδεισο» γνώσης και ανταλλαγής εμπειριών με εικόνες, υλικά και τεχνικές, απ’ όλους τους κλάδους (πχ. την τέχνη, την τεχνολογία, την ιστορία και την επιστήμη). Οι νέοι έχουν τη δυνατότητα να συνομιλούν χρησιμοποιώντας τις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης, ενώ όλο και περισσότεροι μπαίνουν στο Ίντερνετ για να κάνουν ηλεκτρονικές αγορές. Ωστόσο, το Διαδίκτυο κρύβει και πολλούς κινδύνους για αυτό είναι απαραίτητο να είμαστε προσεχτικοί.







  Συμβουλές για σωστή χρήση του Διαδικτύου:

1)    Τα άτομα που γνωρίζετε στο Διαδίκτυο δεν είναι πάντοτε αυτά που ισχυρίζονται ότι είναι. Μπορεί να λένε ψέματα για να κερδίσουν την εμπιστοσύνη σας.
2)    Μη συναντάτε μόνοι σας άτομα που γνωρίσατε από το Διαδίκτυο.
3)    Να συζητάτε με τους δασκάλους σας, τους γονείς σας και με πρόσωπα που εμπιστεύεστε για τις δραστηριότητες σας στο Διαδίκτυο, ιδιαίτερα αν αντιμετωπίσετε οτιδήποτε περίεργο ή ασυνήθιστο.
4)    Να είστε επιφυλακτικοί ως προς την αποδοχή όσων διαβάζετε στο Διαδίκτυο. Πολλές φορές υπάρχουν ψευδής πληροφορίες.
5)   Μη χρησιμοποιείτε άκριτα οποιοδήποτε πρόγραμμα βρίσκεται στο Διαδίκτυο. Δεν είναι όλα τα προγράμματα ασφαλή ακόμα και αν εμφανίζονται ως παιχνίδια.
6)   Μην ανοίγετε το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο που έχετε από άγνωστους αποστολείς με περίεργα θέματα ή χωρίς θέμα. Είναι πολύ πιθανό να περιέχουν ιούς.
7)    Πρέπει οπωσδήποτε να αποφεύγουμε τους κόμβους που είναι «άνω των 18 ετών». Οι προειδοποιήσεις υπάρχουν για να μας προστατέψουν.
8)    Όχι σε βίαια παιχνίδια. Δεν προσπαθούμε να μιμηθούμε τον ήρωα του παιχνιδιού. Παίζουμε παιχνίδια με μέτρο.
9)    Στο Διαδίκτυο πρέπει να έχουμε την ίδια συμπεριφορά, όπως και στην πραγματική ζωή (σεβασμός, ευγένεια και τρόπους καλής συμπεριφοράς).
10)  Φροντίζουμε για την εγκατάσταση ενός αντιίκου προγράμματος, το οποίο θα μας προστατεύει από τους περισσότερους ιούς. Χρειάζεται, βέβαια, συχνή ανανέωση από το Διαδίκτυο με την τελευταία ενημερωμένη έκδοση.
11)  Πρέπει να ενεργοποιήσουμε ένα πρόγραμμα «τείχους προστασίας», ώστε να       αποτρέπουμε την ανεπιθύμητη πρόσβαση στον υπολογιστή μας από τρίτους.
12)  Ο καλύτερος τρόπος προστασίας των δεδομένων μας, είναι η δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας.           

 
 
                           
  
 
    Ασφάλεια στο διαδίκτυο: ενημερωτικός κόμβος Πανελλήνιου σχολικού δικτύου
Είναι μια ιστοσελίδα που θα βοηθήσει να μάθετε περισσότερα για το διαδίκτυο ανάλογα με την ηλικία  στην οποία βρίσκεστε.
 
 

    Ένα βίντεο που μιλάει για την ασφάλεια του διαδικτύου και   δίνει συμβουλές για γονείς και παιδιά.
 
                            




 
 

            

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου