ΠΡΟΤΥΠΟ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΖΩΣΙΜΑΙΑΣ ΣΧΟΛΗΣ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

Το ιστολόγιο αυτό δημιουργήθηκε στα πλαίσια Προγράμματος Αγωγής Υγείας που έχει αναλάβει το σχολείο μας.

Υπεύθυνες προγράμματος: Εξάρχου Μαρία, Ράπτη Ευτυχία

Μαθητές: Τμήμα Γ3 (σχολικό έτος 2012-2013)

Εδώ μπορούμε να ανεβάζουμε αναρτήσεις σχετικά με θέματα ασφαλούς πλοήγησης στο Διαδίκτυο.

Δευτέρα 4 Φεβρουαρίου 2013

Κίνδυνοι στο Διαδίκτυο και τρόποι αντιμετώπισής τους.


Το Διαδίκτυο είναι σήμερα καθημερινό εργαλείο στη ζωή μας. Μας διευκολύνει στην αναζήτηση πληροφοριών, στην επικοινωνία, στην ψυχαγωγία κά. Όμως στο Διαδίκτυο υπάρχουν πολλοί κίνδυνοι και οι χρήστες του πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί.
Καταρχάς, κανένας δεν πρέπει να δίνει (ούτε σε προσωπικό μήνυμα) προσωπικά του στοιχεία, αριθμούς πιστωτικών καρτών, κωδικούς πρόσβασης ή οποιαδήποτε άλλα προσωπικά δεδομένα. Τα mails,ειδικά, είναι από τους πιο συχνούς στόχους των hackers, οι οποίοι μπορούν να υποκλέψουν όλα τα στοιχεία. Γι'αυτό πρέπει να αποφεύγουμε να ανοίγουμε μηνύματα e-mail και επισυναπτόμενα αρχεία από άγνωστους αποστολείς με περίεργα θέματα  ή χωρίς θέμα, επειδή είναι πολύ πιθανό να περιέχουν ιούς που μπορούν να προκαλέσουν σοβαρά προβλήματα στον υπολογιστή. Ακόμη δεν είναι απόλυτα ασφαλής η αγορά προϊόντων μέσω διαδικτύου.  Επίσης, δεν πρέπει να χρησιμοποιείται οποιοδήποτε πρόγραμμα βρίσκετε στο Διαδίκτυο, χωρίς να γνωρίζουμε αν έχει ασφαλές περιεχόμενο. 
Γενικά είναι καλό, οι χρήστες, να αλλάζουν τακτικά τους κωδικούς πρόσβασης  των λογαριασμών τους. Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται η διαχείριση λογαριασμών που δίνουν την επιλογή "Απομνημόνευση του ID (όνομα χρήστη-κωδικός πρόσβασης) σε αυτό τον υπολογιστή". Αυτή η επιλογή δίνει την δυνατότητα στο χρήστη να συνδέεται άμεσα στον λογαριασμό του χωρίς να γράφει ξανά και ξανά το username και τον κωδικό πρόσβασής του. Μπορεί να είναι πολύ πρακτική αλλά έχουν χαμηλό δείκτη προστασίας προσωπικών δεδομένων.
Τέλος, θα μπορούσατε να συζητήστε τους γονείς σας και με πρόσωπα που εμπιστεύεστε για τις δραστηριότητες σας στο Διαδίκτυο, ιδιαίτερα αν αντιμετωπίσετε οτιδήποτε περίεργο ή ασυνήθιστο.

Υπάρχουν διάφορα παιχνίδια και προγράμματα διαθέσιμα, που βοηθούν στην ενημέρωση σχετικά με τους κινδύνους που παραμονεύουν στο Διαδίκτυο και τον τρόπο αντιμετώπισής τους. 

Ένα βίντεο για την προστασία από

ιούς και κακόβουλα προγράμματα:



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου