ΠΡΟΤΥΠΟ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΖΩΣΙΜΑΙΑΣ ΣΧΟΛΗΣ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

Το ιστολόγιο αυτό δημιουργήθηκε στα πλαίσια Προγράμματος Αγωγής Υγείας που έχει αναλάβει το σχολείο μας.

Υπεύθυνες προγράμματος: Εξάρχου Μαρία, Ράπτη Ευτυχία

Μαθητές: Τμήμα Γ3 (σχολικό έτος 2012-2013)

Εδώ μπορούμε να ανεβάζουμε αναρτήσεις σχετικά με θέματα ασφαλούς πλοήγησης στο Διαδίκτυο.

ΕΡΕΥΝΕΣ

Η ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ των ΑΝΗΛΙΚΩΝ στον ΨΗΦΙΑΚΟ ΚΟΣΜΟ

από τον ιστότοπο Ασφάλεια στο Διαδίκτυο

Η παρούσα έκθεση βασίζεται στις απαντήσεις που έδωσαν τα κράτη μέλη στην έρευνα που διεξήχθη δυνάμει του άρθρου 6 της σύστασης 2006/956/ΕΚ και παρουσιάζει μια επισκόπηση του θέματος που μέσα σε λίγα χρόνια έχει επιφέρει βαθιές αλλαγές στη ζωή των ανηλίκων στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Τα παιδιά στην Ευρώπη βρίσκονται στο διαδίκτυο 88 λεπτά κάθε μέρα (2 ώρες για τις ηλικίες 15/16 ετών), ξεκινώντας κατά μέσο όρο στην ηλικία των 9 ετών, αλλά υπάρχουν και περιπτώσεις κατά τις οποίες τα παιδιά ξεκινούν πολύ πιο νωρίς, κατά την προσχολική ηλικία.
Το Διαδίκτυο είναι σύντροφος των παιδιών, συχνά περισσότερο από την οικογένεια, το σχολείο και τους φίλους. Οι ανήλικοι μεταξύ 9 και 16 ετών χρησιμοποιούν τον υπολογιστή για τις σχολικές εργασίες και για παιχνίδι (100%) καθώς και για να βλέπουν βιντεοκλίπ (86%), για να παίζουν με άλλους, να κατεβάζουν βίντεο και μουσική και να ανταλλάσσουν P2P (56%) και τέλος για να ανταλλάσσουν αρχεία, να επισκέπτονται ηλεκτρονικούς χώρους συνομιλίας, ιστολόγια και εικονικούς κόσμους (23%).
Το 44% των νέων χρηστών υπογραμμίζει τις θετικές ευκαιρίες που προσφέρει το Διαδίκτυο, από το οποίο δηλώνουν πολύ ικανοποιημένοι. Το 38% των ανηλίκων μεταξύ 9 και 12 ετών, και το 77% εκείνων που βρίσκονται μεταξύ 15 και 16 ετών είναι εγγεγραμμένοι σε κάποιο κοινωνικό δίκτυο. Από αυτούς, το 16% παρουσιάζουν στο προφίλ τους μια εικονική ταυτότητα και το 27% μεταξύ 9 και 12 ετών δηλώνουν μεγαλύτερη ηλικία από την πραγματική. Η πλοήγηση τείνει να γίνεται όλο και πιο μεμονωμένα, γιατί το 49% των παιδιών συνδέονται στο Διαδίκτυο από το δωμάτιό τους, το 33% από το κινητό τους τηλέφωνο ή την ψηφιακή τους ταμπλέτα, το 87% από το σπίτι και το 63% από το σχολείο.
Το 50% των παιδιών μεταξύ 11 και 16 ετών δηλώνουν ότι εκφράζονται πιο εύκολα από το διαδίκτυο, παρά πρόσωπο με πρόσωπο. Όταν οι άπειροι και αφελείς πλοηγοί του διαδικτύου, μεταξύ των οποίων μπορούν να συμπεριληφθούν και οι ανήλικοι, πλοηγούνται έχοντας ελάχιστη γνώση του τι κάνουν, χωρίς προστασία και έλεγχο, έρχονται αντιμέτωποι με διάφορους κινδύνους, όπως για παράδειγμα η παραβίαση της ιδιωτικής τους ζωής, η εμπορική και καταχρηστική χρήση των προφίλ τους, κίνδυνοι για την υγεία, φαινόμενα εξάρτησης, στρεβλή σχέση με την πραγματικότητα και την ίδια τους την ταυτότητα._

__________________________________________Από τη Μαρία Εξάρχου



ΕΡΕΥΝΑ: Οι διαδικτυακοί κίνδυνοι για τους εφήβους


Η χρήση του internet διευρύνεται σε όλες τις ηλικιακές ομάδες. Περισσότερο εξοικειωμένοι όμως είναι τα παιδιά και οι έφηβοι, όπου τα σημάδια εθισμού από την κατάχρηση του διαδικτύου αρχίζουν και εμφανίζονται.
    Η παρακάτω έρευνα έγινε μέσω του προγράμματος «Αριάδνη» που υλοποιεί το Εθνικό & Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών με την επιστημονική ευθύνη της Μονάδας Εφηβικής Υγείας της Β’ Παιδιατρικής Κλινικής Πανεπιστημίου Αθηνών, του Νοσοκομείου Παίδων «Π. & Α. Κυριακού».

Η επίσημη ιστοσελίδα του προγράμματος: http://ariadni.med.uoa.gr/
   
Η έρευνα του προγράμματος «Αριάδνη» για τον εθισμό από το διαδίκτυο διεξήχθη με τη σύμπραξη 7 Ευρωπαϊκών χωρών στο πλαίσιο του προγράμματος Safer Internet. Το αντιπροσωπευτικό δείγμα ήταν έφηβοι 15-16 ετών σε κάθε χώρα. Τα αποτελέσματα:

Εθισμός στο Διαδίκτυο

• 1.2% του συνολικού δείγματος παρουσιάζει συμπεριφορές εξάρτησης και 12,7% οριακή διαδικτυακή συμπεριφορά (13.9% δυσλειτουργική διαδικτυακή χρήση )
• Τα ποσοστά εξάρτησης παρουσίαζαν τάση ανόδου στα αγόρια, τις μεγαλύτερες ηλικίες και το χαμηλότερο μορφωτικό επίπεδο γονέων

Συμπεριφορές Υψηλού Κινδύνου

• 63% των εφήβων επικοινωνούν με αγνώστους on-line, μόνο το 9,3% από αυτούς αναφέρουν ότι αυτό τους έβλαψε
• 45,7% από αυτούς συνάντησαν στο φυσικό κόσμο κάποιον που γνώρισαν μέσω διαδικτύου
• Οι χώρες με τα μεγαλύτερα ποσοστά κινδύνου διαδικτυακής αποπλάνησης ήταν οι Ρουμανία, Γερμανία και Πολωνία, ενώ η Ελλάδα είχε το μικρότερο ποσοστό
• 58.8% του δείγματος εκτέθηκαν σε πορνογραφικό υλικό
• 21.9% έχει δεχθεί διαδικτυακό εκφοβισμό

Κοινωνικά Δίκτυα

• 92% των εφήβων της μελέτης είναι μέλη σε κοινωνικά δίκτυα
• 39.4% κάνει χρήση των κοινωνικών δικτύων περισσότερο από 2 ώρες την καθημερινή ημέρα. Το ποσοστό αυτό ανεβαίνει στο 60,2% τα Σαββατοκύριακα και τις αργίες
• Η τάση αυτή αφορά και τα δύο φύλα, με μικρή υπεροχή των κοριτσιών

Διαδικτυακά Παιχνίδια

• 61,8% του δείγματος παίζουν παιχνίδια
• Η ενασχόληση για περισσότερο από 2,6 ώρες την ημέρα συσχετίστηκε με εμφάνιση συμπεριφορών εξάρτησης
• Αυτή η τάση αφορά κυρίως τα αγόρια

Διαδικτυακός Τζόγος

• 10,6% των εφήβων του δείγματος ασχολούνται με τζόγο στο φυσικό κόσμο, ενώ το 5,9% ασχολείται με το τζόγο στο διαδίκτυο
• Αυτή η τάση αφορά κυρίως τα αγόρια

____________________________________________Από την Ιωάννα Μάντη

ΕΡΕΥΝΑ


Μετά τη σωματική βία και το σχολικό εκφοβισμό, περάσαμε στην ηλεκτρονική εποχή και το internet bullying: 

Ιδιαιτέρως ανησυχητικά είναι τα αποτελέσματα έρευνας σχετικά με τους νέους και τις απειλές που δέχονται μέσα απο τον κυβερνοχώρο. Η έρευνα διενεργήθηκε σε τελικό δείγμα 422 παιδιών ηλικίας 13-18 ετών (275 αγόρια & 147 κορίτσια) με ειδικά διαμορφωμένο έντυπο & ανώνυμο ερωτηματολόγιο με κριτήριο προεπιλογής τη χρήση του διαδικτύου το ελάχιστο μια φορά την εβδομάδα και ότι ο συμμετέχον έχει στην κατοχή του κινητό τηλέφωνο.


Να τι έδειξαν τα αποτελέσματα:

- 16% από τα αγόρια ηλικίας 13-18 ετών δηλώνουν ότι έχουν πέσει θύματα κυβερνοεκφοβισμού. Στο δείγμα των κοριτσιών τα ποσοστά ήταν λίγο πιο ψηλά με ένα 22% να απαντά θετικά στο ότι έχει πέσει θύμα κυβερνοεκφοβιμού και ένα 9% να δηλώνει ότι γνώριζε τον εκφοβιστή του.

- Από αυτό το ποσοστό, το 9% δηλώνει ότι η πράξη έγινε μέσα από ιστοχώρο κοινωνικής δικτύωσης (ΒΕΒΟ, HI5, TWITTER), 6% δηλώνει ότι έγινε μέσω Instant Messaging Services και ένα 2% στο κινητό τους τηλέφωνο.

- 32% είχαν δεχθεί εκφοβισμό με δημοσίευση στο διαδίκτυο προσωπικών τους φωτογραφιών, 11% λεκτικό - αποκάλυψη γεγονότων προσωπικού ενδιαφέροντος και ένα 3,5% δήλωσε ότι έγινε με χυδαίο λεξιλόγιο – ύβρεις.


- Ένα 10% των αγοριών απάντησε θετικά στην ερώτηση εάν έχουν εκφοβίσει μέσω διαδικτύου και νέων τεχνολογιών κάποιον συμμαθητή, φίλο ή γνωστό τους.

- Το πιο σημαντικό είναι ότι στο σύνολο του δείγματος ένα 42% απάντησε ότι ξέρουν ή έχουν ακούσει για κάποιον γνωστό που έχει πέσει θύμα εκφοβισμού μέσω διαδικτύου και νέων τεχνολογιών.

______________________________________________Από τη Λιάνα Λιάτσου